Nolda is een hele lieve, zorgzame en deskundige natuurgeneeskundige met wie ik op zoek ben gegaan naar oplossingen voor mijn chronische pijn en allerlei andere klachten. Mijn spreekuren met haar zijn altijd bijzonder omdat ik mezelf gehoord voel. Zij heeft alle aandacht voor mij en mijn zorgen. Ze luistert naar mijn verhaal met haar hart en verstand. Nolda denkt holistisch en haar adviezen zijn echt aangepast op mijn situatie. Als iets niet werkt denkt ze mee aan een andere aanpak en herinnert mij om altijd naar mijn lichaam te luisteren en mijn hart te volgen. Ze is continu in ontwikkeling in haar vakgebied en ze past haar kennis aan nieuwe inzichten en daar heb ik heel veel waardering voor. Nolda is een zeldzame en lieve geneeskundige met passie voor mensen die altijd klaar staat om te helpen.

Carmen
Nieuws

Manage je brein in crisis

  Door Carola van Bemmelen Je vindt de bonus Masterclass hier Want al hebben we geen invloed op wat er om ons heen gebeurt, we hebben altijd de volledige controle op wat er in ons gebeurt Als we tenminste weten hoe we ons brein kunnen managen. In de Eetgeluk Universiteit leer je dat natuurlijk tot in de puntjes. Echter, in de huidige situatie heeft iedereen deze vaardigheid keihard nodig. Daarom heb ik gisteren de hele dag gewerkt aan een speciale en gratis bonus Masterclass voor iedereen. In deze bonus Masterclass deel ik alle informatie die ik woensdag met jullie wilde delen en meer, veel meer. Deze informatie gaat je helpen om weer rust te krijgen in de bovenkamer en het virus uit je brein te weren. Je vindt de bonus Masterclass hier

Meer

Waarom leren we onze mensen niet hoe ze hun immuunsysteem kunnen versterken?

Beste mensen, familie, vrienden en kennissen, patiënten en collega’s,

Als arts voel ik me genoodzaakt te spreken in deze tijden van verwarring en deze informatie te delen. Indien u ze nuttig vindt, gebruik ze, en zo niet, staat het u vrij ze naast u neer te leggen.

Wat kunnen we doen om ons immuunsysteem te versterken, om ons niet weerloos overgeleverd te voelen aan die grote onzichtbare, microscopische vijand die alomtegenwoordig is, in de lucht die we inademen, in elke handdruk, elke kus, elk menselijk contact? Als ratten in de val voelen we ons, benauwd, met of zonder virus. Onze huidig geneeskundesysteem biedt geen antwoord op deze virale pandemie, tenzij hygiënische maatregelen, isolatie, het ondersteunen van de vitale functies bij ernstig zieken en mogelijks het anti-malariamedicijn chloroquine, dat nu ook in quarantaine geplaatst is en alleen nog beperkt beschikbaar is. Eén positieve noot: deze pandemie roept wereldwijd op tot solidariteit, bescherming van de zwakkeren in onze maatschappij, waarvoor nu allen een inspanning moeten doen.

Maar is er echt niets dat we kunnen doen om onszelf te versterken, ons immuunsysteem te ondersteunen, preventief én wanneer we reeds het virus in ons lichaam hebben? Zeker en vast wel (zie verder in deze brief), maar waarom wordt hier geen aandacht aan besteed in de media, in de gezondheidszorg? Zijn we zo ver afgedwaald van de basis van gezondheid, die bij onszelf begint, het versterken van het “terrein” in plaats van het bestrijden van de “vijand”? Net zoals muggen het stilstaand, vertroebeld water zoeken en terug verdwijnen wanneer het water helder stroomt. Wanneer de vuilnisbelt opgeruimd is, gaan ook de ratten weg. Zijn zij de oorzaak van het probleem of het gevolg?

Reeds honderden, duizenden jaren hebben onze voorouders gebruik gemaakt van middelen uit de natuur om onszelf te beschermen tegen ziekte, onze afweer te versterken, onszelf te helen en te genezen. Wij zijn een onderdeel van een groter systeem. Waarom is daar in deze tijd zo weinig interesse voor? Een van de antwoorden is: “omdat er geen afdoende bewijs is dat deze middelen werken, onvoldoende studies….” Maar welke firma is geïnteresseerd in het investeren van miljarden euro’s in een studie over een plant of natuurlijk geneesmiddel, als daar achteraf geen patent op genomen kan worden, en de vruchten van die dure investeringen zomaar door anderen geplukt kunnen worden…. Kunnen we het ze verwijten? Het gevolg hiervan echter is dat er een ontzettend groot potentieel aan medicijnen en versterkende middelen gewoon aan de kant geschoven wordt, vergeten wordt…

Onze immuniteit ondersteunen


1. Huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes ter ondersteuning van de immuniteit en ter bestrijding van infecties

 • Look
 • Tijm
 • Salie
 • Oregano
 • Basilicum
 • Oost-Indische kers
 • Paddenstoelen (shiitake, reishi, maitake, coriolus versicolor, maar ook de gewone champignon!)
 • Gember
 • Groene thee
 • Zwarte bessen (cassis)
 • Vlierbloesems en -bessen
 • Vitamine C-rijke groenten en fruit (citrusvruchten, kolen, rode en gele paprika’s, chilipepers, verse peterselie, tuinkers, kiwi, ananas, bieslook…) – liefst zo weinig mogelijk bewerkt en verhit. Hoe langer bewaard in de koelkast, hoe minder vitamines erin.

2. Doe zonlicht op!!!

In dit seizoen is de UV- index nog zo laag dat je zonder schade kan zonnebaden. Stel ook je longen, buik…. bloot aan zonlicht, zonder zonnecrème. Zonlicht stimuleert de vitamine D-productie, onze melatonine-productie, maar herstelt ook de elektro-magnetische balans in onze cellen (zie het werk van Dr. Zane Kime en F.A. Popp).

Mensen die niet goed tegen de zon kunnen, hebben meestal een tekort aan goede vetzuren. Neem enkele soeplepels lijnzaad-, perilla- inca inchi- olie bij per dag (niet verhitten!) of neem een supplement bij van algenolie of spirulina. Ook noten, pitten en zaden leveren goede vetzuren.


3. Beweeg voldoende, wandelen stimuleert het lymfesysteem en de immuniteit


4. Drink voldoende water

Koffie, alcoholische dranken en zwarte thee onttrekken water aan de lichaamscellen. Drink er altijd water bij.


5. Kruiden en supplementen

Ga voor kwaliteit: je gespecialiseerde apotheek of natuurwinkel kan je hierbij zeker helpen.

 • Echinacea
 • Cat’s Claw
 • Astralagus
 • Betaglucanen (o.a. uit paddestoelen)
 • Vitamine C (liefst in een natuurlijke vorm zoals uit rozebottels, acerola, camu camu, amlabessen…)
 • Vitamine D
 • Propolis (de natuurlijke lijm die bijen gebruiken)
 • Zink (in een goed opneembare vorm)
 • Selenium ( of eet elke dag 5-10 Braziliaanse of para-noten)
 • Colloidaal zilver
 • Kombucha (koop kombucha met levende bacteriën in!)
 • (Water)kefir
 • Spirulina
 • Etherische oliën verdampen in je huis en slaapkamer: tijm (thymol), salie, oregano, basilicum, jeneverbes, eucalyptus, tea tree…)

6. Zorg voor een gezonde darm (80% van het immuunsysteem bevindt zich ter hoogte van de darmen!)

 • Gebruik regelmatig gefermenteerde producten rijk aan lactobacillen (zuurkool, gefermenteerde groenten, shoyu, tamari, tempeh, natto, miso, appelazijn, amandel- of cocosyoghurt, kombucha, waterkefir…)
 • Probeer voldoende vezels uit groenten te eten (voeding voor goede darmbacteriën) – langzaam opvoeren om winderigheid te vermijden.
 • Beperk dierlijke producten (melk, kaas, vlees) en bewerkte voeding rijk aan additieven en met weinig voedingswaarde.
 • Eet zoveel mogelijk vers en onbewerkt, zo mogelijks biologisch.
 • Vul 70 – 80% van je bord met groenten. Beperk brood.

7. Vermijd het gebruik van suiker – suiker verlaagt de weerstand


8. Vul je micronutriënten aan zodanig dat je lichaam al zijn stofwisselingsprocessen optimaal kan uitvoeren

 • Verse groentesappen (makkelijk verteerbaar!) of greens (in poedervorm – tarwegras – spirulina…) leveren zeer veel voedingsstoffen (vitamines, mineralen, enzymes…) en helpen ontgiften
 • Kiemen (makkelijk zelf te kweken)

9. Neem regelmatig een koude douche

Dit versterkt het immuunsysteem (laat je lichaam geleidelijk wennen aan de koude, maak eerst je benen en borst nat – bouw op).


10. Doe frisse lucht op, ventileer je huis

Bepaalde ademhalingsoefeningen versterken het immuunsysteem (voor de durvers https://www.wimhofmethod.com/)


11. Zorg voor voldoende slaap en rust.

Stel je bloot aan natuurlijke elektro-magnetische straling (wandelingen in de natuur, aarden, in de tuin werken…) ter compensatie van WIFI, DECT, 4G, electrosmog…


12. Koorts heeft een functie, stimuleert het immuunsysteem en helpt – door het verhogen van de lichaamstemperatuur - virussen en bacteriën te doden.

Gebruik alleen koortswerende middelen wanneer de malaise te groot wordt. Neem bij voorkeur paracetamol (tot 2-3 g/dag), aangezien NSAID’s (ibuprofen, diclofenac….) mogelijks de kans op ernstige bijwerkingen tijdens een virale infectie vergroten.


13. Onderzoek heeft aangetoond dat emoties zoals dankbaarheid en vreugde het immuunsysteem positief beïnvloeden

Zoek redenen om dankbaar te zijn, kijk naar comedies, richt je focus op wat wel goed loopt…


14. Meditatie en relaxatie-oefeningen hebben een positief effect op het immuunsysteem


15. Geniet van deze weken van “verplichte rust”.

Wij zijn met ons allen al zo vele jaren gericht op de buitenwereld, op presteren, ons waarmaken naar anderen toe, onze vervulling buiten ons te zoeken, dat we vergeten zijn hoe goed het bij onszelf kan zijn, in onze intieme kring en familie…

“We zijn in oorlog”, zei de Franse president Macron. Als dat zo is, dan is het niet met deze onzichtbare, microscopische vijand, maar met onze huidige visie op ziekte en gezondheid, waarin weinig aandacht is voor de basis van gezondheid: voeding, natuurlijke medicijnen en levensstijl. In plaats van weerloze slachtoffers te zijn, wordt het tijd onze verantwoordelijkheid op te nemen, onze zelfredzaamheid te vergroten, ons terug te empoweren i.p.v. ons te laten beklemmen door angst. We zijn niet weerloos overgeleverd, laat ons focussen op wat we wél onder controle hebben.

Sinds een half jaar heb ik mijn praktijk als arts stopgezet om mij toe te leggen op het geven van cursussen over gezondheid en vitaliteit. Ik heb hiervoor alle Vlaamse ziekenfondsen gecontacteerd met de vraag tot een gedeeltelijke tegemoetkoming om de financiële drempel voor mensen te verlagen, maar hiervoor was weinig interesse noch budget. Ook van uit de overheid is er weinig interesse om te investeren in preventieve gezondheidszorg. Minder dan 3 % van het budget van de gezondheidszorg gaat naar preventie. Nochtans hebben studies aangetoond dat 1 euro geïnvesteerd in preventie, de staatskas 4 euro oplevert.

In tegenstelling hiermee, wat gaat deze pandemie ons land kosten, het opvangen van de ernstig zieken, en het herstellen van de economie die momenteel bijna volledig platligt, met een groot deel van de bevolking technisch werkloos?


Is het geen tijd om een aantal vragen te stellen? Om een mentaliteitsshift te overwegen?

Van angst naar vertrouwen? Van slachtofferschap naar zelfredzaamheid? Van afhankelijkheid van autoriteiten naar kennis om zelf toe te passen? Om in de opleiding van artsen meer aandacht te geven aan preventie, voeding, het ondersteunen van de biochemie met natuurlijke stoffen? Om geld te investeren in studies over voeding, kruiden en voedingssupplementen? Om de rol van de arts om te polen van “redder” naar gezondheidsbegeleider? Om te investeren in voorlichting in het onderwijs en in bedrijven, bij kwetsbare bevolkingsgroepen? De oriëntatie binnen de gezondheidszorg te verleggen en onze budgetten te herorganiseren?

Moge deze oproep als een vlinderslag in het Amazonewoud zijn, die misschien bijdraagt aan het ontstaan van een orkaan duizenden kilometers verderop….

Dank om deze brief door te sturen aan familie, vrienden of collega’s.

Hoopvolle groeten in onzekere tijden,

Hilde De Smet

Bron

In 2002 studeerde Hilde De Smet af als arts aan de KUL. Na één specialisatiejaar anesthesiologie, startte ze haar opleiding huisartsgeneeskunde aan de RUG. In haar praktijk in Meerbeek, Kortenberg, werkte ze vooral met natuurlijke en complementaire therapieën. Sinds september 2019 geeft ze seminaries over gezondheid en vitaliteit.

Epifysiologie

In 2018 heb ik mijn studie Epifysiologie afgerond. Deze fantastische aanvullende studie op Epigenetica heb ik wederom gevolgd bij Dorothe.

Epigenetica

In 2017 heb ik mijn studie voor epigenetisch therapeut afgerond. Met veel plezier heb ik deze 2 jarige studie gevolgd bij Dorothe Lueb, Evenwijs, te Balk.

Thaise Lymfemassage

Deze intensieve 2-daagse Thaise lymfemassage cursus heb ik met veel plezier gevolgd bij CoVital in Rosmalen, zodat ik deze mogelijkheid kan gebruiken en aanbieden. 

Meer

Voedingscoach

Dit jaar een studie afgerond voor voedingscoach orthomoleculair. In de loop van de afgelopen jaren zijn er veel inzichten gekomen in voeding, daarom blijft het een kwestie van voortschrijdend inzicht. Wat vandaag waar is over voeding kan morgen alweer verandert zijn. Dat maakt het soms lastig om goede adviezen te geven, Van de andere kant is het ook heel boeiend om steeds je kennis over voeding te actualiseren dmv gezond verstand gebruiken en bijspijker cursussen te volgen. Ieder mens heeft zijn unieke eigen aardigheden. Dat op elkaar afstemmen en samen leren hoe jou lichaam en geest is, is prachtig om te zien. Volgens mij begint het bij : met al je zintuigen gebruiken om bewust te worden van signalen van je lijf!

Daarnaast ga ik 1 september 2014 beginnen met 3 weken detoxen, spannend.

Lezing: Wat is Natuurgeneeskunde

Programma:
Achtergronden van de Natuurgeneeskunde
Natuurkwaliteiten en de Elementen
Iriscopie
Behandelmethoden:

 • Massage
 • Voeding
 • Fytotherapie
 • Bach-bloesems

Waar: Praktijk voor Natuurgeneeskunde Nolda Bongers, Elzepas 31 Elst Gld

Wanneer: Donderdag 3 oktober 2013 van 19.00 tot 21.00 uur

Kosten: € 7,50

Aanmelden: via contactformulier of 0481 378177
Bij aanmelding graag naam, telefoonnummer en/of emailadres vermelden.

 

Nieuws

Op deze plek vindt u de meest actuele informatie over mijn praktijk, waaronder aankondigingen van lezingen en andere activiteiten. Wilt u meer informatie, ga dan naar het contactformulier.