Nolda is een hele lieve, zorgzame en deskundige natuurgeneeskundige met wie ik op zoek ben gegaan naar oplossingen voor mijn chronische pijn en allerlei andere klachten. Mijn spreekuren met haar zijn altijd bijzonder omdat ik mezelf gehoord voel. Zij heeft alle aandacht voor mij en mijn zorgen. Ze luistert naar mijn verhaal met haar hart en verstand. Nolda denkt holistisch en haar adviezen zijn echt aangepast op mijn situatie. Als iets niet werkt denkt ze mee aan een andere aanpak en herinnert mij om altijd naar mijn lichaam te luisteren en mijn hart te volgen. Ze is continu in ontwikkeling in haar vakgebied en ze past haar kennis aan nieuwe inzichten en daar heb ik heel veel waardering voor. Nolda is een zeldzame en lieve geneeskundige met passie voor mensen die altijd klaar staat om te helpen.

Carmen
Voeding

De grote vraag bij voeding is altijd: wat is nu goed voor mij en hoe kan ik dat beoordelen? In eerste instantie is het nodig naar het lichaam te luisteren en hoe je daarbij voelt. Is het eten lekker, heb ik er nu zin in, hoe voel je je na de maaltijd, hoe is de spijsvertering en stoelgang? De zintuigen en onze organen zijn onze belangrijkste hulpmiddelen en ze geven vaak duidelijke signalen. We kunnen leren om ze goed te gebruiken als we bewust leren luisteren, voelen en handelen naar deze signalen van lichaam en geest. Wanneer voeding op alle niveaus in harmonie is met de opname, verwerking en uitscheiding is een mens gezond.

De drie visies die in grote lijnen mijn leidraad vormen om tot een individueel voedingsadvies te komen.

  1. Op de HvNA leerde ik: Wat is goede voeding en hoe kan ik spijs verteren? Wat is nu goed voor mij en hoe kan ik dat beoordelen? De zintuigen en organen, vooral de uitscheidingsorganen, zijn onze belangrijkste hulpmiddelen en geven vaak duidelijke signalen. We kunnen leren om ze goed te gebruiken als we bewust leren luisteren, voelen en handelen naar deze signalen van ons lichaam en geest.
  2. Hippocrates zei het al: laat voeding uw medicijn zijn. Voeding bepaalt daarmee voor een grote mate onze gezondheid. Wanneer voeding op alle niveaus (dus lichamelijk, psychisch en spiritueel) in harmonie is met de opname, verwerking en uitscheiding, is een mens gezond. 
  3. Dorothé Lueb van Evenwijs leerde mij o.a. het afgelopen jaar (2014): "De mens is perfect gemaakt voor het eten wat hij zou moeten eten. 40.000 jaar geleden vond je alleen natuurlijke en onbewerkte voedingsmiddelen: wild, gevogelte, vis, insecten, eieren, noten, zaden, paddenstoelen, bladeren, bloemknoppen, knollen, wortels en vruchten. Moedermelk gaf je aan je eigen nageslacht (en dat deden de beesten ook). Graszaad leverde onvoldoende op dus dat liet je staan." (Citaat uit: De oermens in ons vraagt om voeding) Systemen in ons lichaam interacteren met elkaar, bewegen en voeding hebben daarop een grote invloed. Eén van de vele uitspraken van Dorothé is: "Als je je blijft doen zoals je altijd gedaan hebt verandert er niks".

Als natuurgeneeskundige kijk ik vooral naar de constitutie (o.a. via de irisdiagnose), jouw temperament en de uitscheidingsorganen. Het voedingsadvies is daarom voor iedereen anders, het kan bijv. zijn dat iemand tijdens de behandeling een tijdje verwarmende voeding geadviseerd krijgt, terwijl een ander persoon juist  verkoelende voeding nodig heeft om terug te komen in zijn natuurkwaliteit.  Als orthomoleculaire voedingscoach kijk ik naar  "gezonde" voeding en wat zijn voor jou de juiste voedingstoffen en de juiste hoeveelheden om gebruik te kunnen maken van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Zonodig adviseer ik om met voedingssupplementen aan te vullen.

Samen met de cliënt kijk ik wat het beste bij hem/haar past en wat de mogelijkheden zijn om de voeding en het voedingspatroon aan te passen om zo de belasting zonodig te verminderen en het lichaam de kans te geven om te herstellen.

Mijn persoonlijke interesse gaat natuurlijk ook naar de juiste voeding voor Hart en bloedvaten.

Mijn inspiratiebronnen om actueel te blijven in de voortschrijdende inzichten van voeding zijn:

  • Siem, mijn kleinzoon.
  • HvNA als basis voor de natuurgeneeskunde
  • Dorothé Lueb, Orthomoleculair kPNI docent
  • Margot Peinemann, Orthomoleculair kPNI docent
  • Rineke Dijkinga, Orthomoleculair en Natuurgeneeskundige
  • Juglen Zwaan, Orthomoleculair therapeut
  • Geiske de Ruig, Orthomoleculair arts